Pracownicy restauracji – warunek powodzenia

Otwierasz lokal gastronomiczny – restaurację, bar, drink bar lub pub. Masz przygotowane środki na lokal i jego wyposażenie, jest także przygotowany projekt lokalu, jest gotowe logo a strona internetowa istnieje aktualnie w Necie. Ok. Zostało jeszcze coś. Coś z czego zależy powodzenie całego przedsięwzięcia którym jest działalność lokalu serwującego jedzenie i picie. Czynnikiem, jaki może wpłynąć na sukces bądź jego brak. Personel. Nie istnieje łatwo bowiem znaleźć profesjonalnych kucharzy, kelnerów lub barmanów. Rzetelnych, uczciwych. Spójmy na przykład na kelnerów. Zawód trudny. 

Praca kelnera nie jest dobra. Nie każdy że być kelnerem. Począwszy na zręczności manualnej pozwalające na niesienie tacy z zamówionymi potrawami i napojami, zorganizowaniem, odpornością psychiczną na presje z kilku stron na raz, kojarzeniem – tym ludziom musi charakteryzować się osoba chcąca być kelnerem. 

Najczęściej są to prace sezonowe, wykonywane przez panów młodych, na przykład studentów. Praca niejednokrotnie w godzinach nocnych, może również zdarzyć się, iż na zmiany. 

Dlatego skompletowanie załogi kelnerów nie jest dobre. Często w domach jest duża rotacja na tych stanowiskach. Za czasów ustroju komunistycznego robiło to inaczej, na posadzie kelnera w jednym lokalu pracowało się czasem mnóstwo lat. 

Jeżeli znajdzie się odpowiednie osoby do pracy jako kelner lub kelnerka, należy również ze swojej strony zapewnić jak najlepsze możliwe warunki pracy. Niewątpliwie należy zaopatrzyć lokal w zapaski kelnerskie, można zlecić naszycie na nich logo lokalu.

Zapaski kelnerskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *